Vår förening

Föreningen Capoeira CBV

Professora Piaba - Mestre Canelão

Varje år anordnar vi flera event, gradering, prova på aktiviteter, specialträningar

och gemensamma träningsresor utöver den ordinarie träningen

Professora Piaba


Vår tränare Karin Ströde (Prof. Piaba) graderades av Mestre Canelao till 1'a gradens professor 9e december 2017 i Natal, Brasilien.

Ordet professor betyder tränare på portugisiska. Att få graderingen "Professor" är mycket stort inom capoeiran.

Karin upptäckte sporten i Brasilien år 2007 och har tränat sedan dess. Grupperna i Torslanda startade hon år 2012.

Våra ordinarie träningar


Vi har kurser för barn från 5år upp till vuxna i alla åldrar och alla nivåer. Vi finns på Kulturhuset Vingen och Skutehagens skola i Torslanda och på Bräckeskolan i Eriksberg.

Capoeiran innehåller många olika delar, vi tränar teknik, koordination, akrobatik och får också lära oss de traditionella capoeirainstrument så som Birembau, Pandeiro och Atabaque.

Som capoeiraelev följer du ett graderingssytem som leder till att du från att vara elev blir Instruktör därefter Professor och slutligen Mestre. Vi är idag 5 st instruktörer utöver Professora Piaba. Våra instruktörer ansvarar för olika grupper i föreningen och håller i träningar varje vecka.


Socialt engagemang


Vår förening samarbetar med flera andra organisationer.

Vi håller i pröva-på lektioner och uppvisningar i flera olika sammanhang, ex; Ronald Mc Donald Hus Göteborg, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Universeums personal, Liseberg, Göteborgs kulturkalas och flera skolor i Göteborg.

Vi genomför även mer långvariga projekt så som gratis träning för nyanlända.

Socialt projekt i Brasilien


Vår mästare Mestre Canelão bor i Maxaranguape i Brasilien.

Byn ligger utanför staden Natal. I och runt omkring Natal tränar flera tusen barn och ungdomar i vår grupp Capoeira Boa Vontade. Mestre Canelão samarbetar med kommunen och det hålls capoeiralektioner på flera skolor i Natal.

Flera barn både äter och sover på capoeira-akademin, vissa bor där permanent.

Vi som svenska ledare åker till Brasilien regelbundet för utbyte. Vi tar lektioner men ger också lektioner till barnen på plats.


Gradering / Batizado e Troca de Cordas


Varje år har vi ett stort event i samband med att eleverna ska graderas. Eventet pågår under flera dagar med uppvisningar, shower, pröva-på aktiviteter, workshops och graderingscermoni.

Vi bjuder då in vår mästare Mestre Canelão och andra profesionella tränare från bla Brasilien och Schweiz.

Capoeiraläger


Vi har ofta träningsläger för våra medlemmar. Lägren har olika innehåll varje gång men alltid med ett fullspäckat capoeiraprogram. Vi brukar bjuda in andra capoeiratränare för att hålla i kurser och ibland även instruktörer från andra idrotter som te.x boxning eller yoga.

Träningsresor till Brasilien


Med jämna mellanrum åker vi på träningsresor även utanför Sverige. År 2016 åkte vi 25st från föreningen till ett event utanför Rio de Janeiro i Brasilien. År 2017 var vi 28st på träningsläger i  Portugal, 2019 var vi på ett event i Schweiz.


Vår tränare Karin, Prof. Piaba, åker till bl.a Brasilien, med eller utan elever, minst en gång per år.

En del av ABPC


Karin Ströde, Prof. Piaba är invald medlem i föreningen ABPC, Associação Brasileira dos Professores de Capoeira. ABPC fungerar som en paraplyförening för mästare och tränare inom capoeira. I samband med föreningens årsmöte görs varje år ett event på fem dagar där det inkluderar träning, capoeiratävling, springtävling och inspelning av capoeiraCD.